main1.jpgmain2.jpgmain3.jpgmain4.jpgmain5.jpgmain6.jpg

Poštovani studenti,

 

Hrvatski Institut za biološku raznolikost je nezavisni znanstveni institut koji se bavi istraživanjem bioraznolikosti, ekologijom zajednica i taksonomijom. Trenutno imamo u ponudi nekoliko istraživačkih tema za koje tražimo mlade i sposobne studente biologije koji žele sudjelovati na zanimljivim i vrlo objavljivim znanstvenim istraživanjima. Istraživanja se obavljaju pod mentorstvom dr. sc. Dušana Jelića.

Od studenata očekujemo entuzijazam i predanost istraživanju, a nudimo prijateljsko okruženje, priliku za učenje i napredovanje, te znanstveno usavršavanje. Kroz proces izrade rada studenti se dodatno obrazuju da bi mogli pripremiti 1) oralno izlaganje za jednu međunarodnu konferenciju, 2) prijedlog projekta za financiranje istraživanja i 3) jedan stručno-znanstveni rad prije same diplome. Cilj je gurnuti naše studente u top 10% najboljih studenata date generacije i osigurati prednost u daljnjem obrazovanju (doktorski studiji, masteri u inozemstvu itd.) ili zaposlenju. U posljednjih 6 godina sam vodio (kao komentor) 18 studenata i čak 55 % njih je bilo uspješno u dobivanju sufinanciranja za istraživanja (5000 – 60000 HRK), a čak 66 % je objavilo svoj diplomski rad kao jedan ili više znanstvenih radova. U posljednje dvije godine oba postotka su gotovo 90%. Napominjem da ovo nisu teme za nemotivirane osobe. 

 

dr. sc. Dušan Jelić,

HIB

 

Pregled trenutno dostupnih tema (ožujak, 2018.):

 

Doktorski rad

Trenutno nema tema

 

Diplomski rad

Preklapanje ekološke niše kod sestrinskih vrsta roda Pelophylax

U Hrvatskoj i regiji danas prepoznajemo 4 vrste zelenih žaba koje pripadaju rodu Pelophylax: P. ridibundus, P. lessonae, P. kurtmulleri, P. sqipericus; i njihove hibridne komplexe (pr. P. kl. exculentus). Ovaj hibridogenetički kompleks je vrlo zanimljiv za istraživanje preklapanja ekološke niše i definiranja kako je moguće da su tako blisko srodne vrste i njihovi hibridi u mogućnosti naseljavati ista staništa i razdvajati nišu. U slučaju značajnog preklapanja ekološke niše, očekujemo da bi moralo doalaziti do kompeticije i posljedično do isključivanja nekih taksona. No poznato je da postoje lokaliteti gdje i dolaze i sve četiri vrste i njihov hibrid što govori ili da isključivanja nema ili da je u tijeku. Tema ovog diplomskog rada biti će disekcija jedinki roda Pelophylax iz naše kolekcije i muzejskih zbirki te bilježenje osnovnih ekoloških karakteristika kao što su spol, reproduktivna kondicija, prehrana, starost, paraziti itd.)

 

Usporedba prehrambene niše kod 11 vrsta zmija Jadranskih biotopa

Zajednice zmija u Hrvatskoj su izraženo definirane preklapanjem prehrambene niše pojedinih vrsta. Iz tog razloga unutar pojedinih zajednica vidljivo je isključivanje pojedinih vrsta koje imaju iste ili vrlo slične preference prema vrsti i veličini plijena. No, da bi stvar bila još kompleksnija, većina vrsta u svom subadultnom stadiju preferira izrazito drugačiji plijen nego u odraslom. Tema ovog diplomskog rada biti će disekcija jedinki iz porodice Colubridae (Coronella austriaca, Natrix natrix, N. tessellata, Zamenis longissimus, Z. situla, Hierophis gemonensis, H. viridiflavus, Dolichophis caspius, Malpolon insignitus, Tellescopus fallax, Platyceps najadum) iz naše kolekcije i muzejskih zbirki (Beč, Budimpešta) te bilježenje osnovnih prehrambenih i ekoloških karakteristika (spol, reproduktivna kondicija, starost, paraziti itd.).

 

Ekologija zajednice gmazova u kanjonu rijeke Krke (NP Krka)

Ekološka istraživanja gmazova uglavnom su usmjerena na istraživanja ekoloških karakteristika pojedinih vrsta. Ovim istraživanjem želimo uspostaviti trajni monitoring gmazova i praćenje njihove interakcije i načina na koji dijele ekološku nišu kako bi za sve vrste bilo dovoljno prostora. Istraživanje se bazira na analizi podataka prikupljenih iz poligona za Capture/Mark/Recapture studiju. Jedan poligon nalazi se uz rijeku Krku u kanjonu dubine 150 m, a drugi na lijevom platou iznad kanjona kod mjesta Puljani. Student će sudjelovati u prikupljanju jedinki pregledom terena i unaprijed postavljenih skloništa, te mjerenju i analizi prehrane.

 

Reproduktivna ekologija endemskih vrsta slatkovodnih riba 

Diplomski rad u kojem bi student sudjelovao u istraživanju reproduktivne biologije nekoliko endemskih vrsta hrvatske ihtiofaune (pr. Telestes miloradi, T. croaticus, T. polylepis, Delminichthys krbavensis, D. jadovensis, Phoxinellus dalmaticus itd.). Fokus istraživanja jest uspostava reproduktivne kolonije ovih vrsta uz upotrebu novih inovativnih tehnologija za razmnožavanje ugroženih vrsta.

 

Ponašanje i učenje kod endemskih vrsta slatkovodnih riba 

Diplomski rad u kojem bi student sudjelovao u istraživanju naučenih ponašanja kod nekoliko endemskih vrsta hrvatske ihtiofaune (pr. Telestes miloradi, T. croaticus, T. polylepis, Delminichthys krbavensis, D. jadovensis, Phoxinellus dalmaticus itd.) i usporedba sa ostalim vrstama, posebice invazivnim. Fokus istraživanja bi bio kvantificiranje brzine učenja novih ponašanja kod riba.

 

Biogeografija slatkovodnih riba Buškog blata i sliva rijeke Cetine

Istraživanje bi bilo fokusirano na pregled ihtiofaune Buškog blata i definiranje njezine sadašnje i prošle povezivosti sa ostatkom sliva rijeke Cetine u B&H i Hrvatskoj. Poseban fokus dat će se endemskoj ihtiofauni kao i invazivnim stranim vrstama, te definiranju konzervacijskih aktivnosti za daljnje upravljanje.

 

 

Seminarski rad

 

Reproduktivna ekologija endemskih vrsta slatkovodnih riba 

 Više seminara u kojima bi studenti sudjelovali u istraživanju reproduktivne biologije nekoliko endemskih vrsta hrvatske ihtiofaune (pr. Telestes miloradi, T. croaticus, T. polylepis, Delminichthys krbavensis, D. jadovensis, Phoxinellus dalmaticus itd.). Fokus istraživanja jest uspostava reproduktivne kolonije ovih vrsta uz upotrebu novih inovativnih tehnologija za razmnožavanje ugroženih vrsta.

 

 

 

Pregled prijašnjih radova i radova u tijeku =>

KAQUARIUM

S ponosom možemo objaviti da je Hrvatski institut za biološku raznolikost partner na jednom od prvih projekata financiranih iz strukturnih fondova Europske unije, karlovačkom KAquariumu. Radi se o projektu izgradnje najvećeg akvarijskog kompleksa u Hrvatskoj u kojem će se javnost moću upoznati s biljnim i životinjskim vrstama slatkih voda Hrvatske.

 

Svjetski dan migratornih riba

Svjetski dan migratornih riba

 

PRAVILA NAGRADNE IGRE " VELIKA MIGRACIJA"

Izađite u prirodu i napravite svoju „VELIKU MIGRACIJU“. Cilj je da na najoriginalniji način dočarate migraciju u prirodi i zabilježite sve „selfijem“, slikama ili videom. Sami organizatori će sudjelovati s tri migrirajuće ekipe (naravno izvan konkurencije) plovidbom kanuima niz Kupu, vožnjom biciklom od Zagreba do Karlovca i maratonom između ta dva grada.  

Nije se potrebno ni kretati da biste „migrirali“ i sudjelovali u našem natječaju, dovoljno je da na fotografiji ili videu na zabavan i originalan način prikažete motiv kretanja i migracije u prirodi. Stvorite ljudski lanac i vijugajte poput jegulje, preronite ili preplivajte rijeku, protrčite kroz šumu... Možete slati i pojedinačne i grupne uratke.    Nema ograničenja, važno je samo da bude zabavno i originalno! Možete slati i pojedinačne i grupne uratke.   

Najzanimljivije ideje će biti nagrađene na događanju 24. svibnja u ZOO vrtu.

 

Posjetite stranice World Fish Migration Day

Dragi kolegice i kolege, drago nam je da vam možemo predstaviti da je otvoren novi krug EDGE stipendija Zoological Society of London. Projekt PROTEUS Hrvatskog herpetološkog društva Hyla je započet i dijelom realiziran kroz fellowship dodjeljen CHS-HYLA. Za bilo kakav pitanja i iskustva slobodno nam se obratite.

SRETNO :-)

___________________________

Dear all,

We are pleased to announce that the Zoological Society of London’sEDGE of Existence programme is now accepting applications for 2014-16 EDGE Fellowships. We would be very grateful if you would forward the details below to anyone that you feel may be interested in submitting an application. Attached is a list of eligible species and the Fellowship advert.

EDGE Fellowships

 

Join ZSL EDGE programme

The Zoological Society of London’s EDGE of Existence programme (www.edgeofexistence.org) is the only global conservation initiative focusing specifically on threatened species that represent a significant amount of unique evolutionary history. One of the most effective ways in which the programme is working to secure the future of EDGE species is by awarding two-year Fellowships to future conservation leaders (“EDGE Fellows”) working on poorly-known EDGE mammal, amphibian or coral species. We are now accepting applications for the 2014-16 Fellowship Programme.

 

EDGE Fellows follow a comprehensive two-year training programme comprising:

 

 

·         A 4-week Conservation Tools training course at the beginning of the programme to provide Fellows with essential training in techniques to plan and implement their project;

 

·         A grant of £10,000 to undertake a 2-year project on a top-priority EDGE species;

 

·         Ongoing technical support/mentoring (achieved via online modules, web-based tutorials/seminars, and field visits) throughout the Fellowship;

 

·         A 2-week Conservation Leadership training course in London on successful completion of Fellowship to help Fellows prepare for the next stage of their career.

 

The application form, guidelines, and eligibility criteria are available to download on the EDGE of Existence website (http://www.edgeofexistence.org/conservation/fellows.php) or can be requested from the EDGE Fellows Co-ordinator (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.). We strongly encourage applicants to discuss their projects with us before applying, and are happy to give feedback on a draft of the application before the deadline.

 

 

The next application deadline is 31st March 2014. All applications will be reviewed by a panel of experts. Successful applicants will be informed by July 2014.

 

 
---
The Zoological Society of London is incorporated by Royal Charter
Principal Office England. Company Number RC000749
Registered address:
Regent's Park, London, England NW1 4RY
Registered Charity in England and Wales no. 208728

 

IUCN je objavio novu verziju Strateškog plana za jugoistočnu Europu. Članice HIBa, CHS-HYLA i BIOM su bile jedne od organizacija koja su sudjelovale na pripremi plana tijekom sastanaka članica IUCN za jugoistočnu Europu u Tirani (Albanija) početkom 2013. Strateški plan dostupan je za preuzimanje OVDIJE.

 

 

Prenosimo poziv za prijave u potpunosti:

---

Dear Madam or Sir,

I am writing to draw your attention to the 2nd round of the Klaus Toepfer Fellowship Programme for Future Leaders in Nature Conservation from the Countries of Central and Eastern Europe, the Caucasus and Central Asia (2013 – 2015). The extra-occupational programme combines joint learning on key conservation topics with management and leadership training, excursions to leading nature conservation institutions, and a transfer project. Application documents and further information about the programme will be available at www.bfn.de/klaus-toepfer-fellowship.html from 3 May, 2013.

 

We kindly ask you to disseminate the information about the upcoming application round and the attached programme leaflet through your networks. At the same time, we would also like to invite you to support eligible candidates from your own institution to apply for the Klaus Toepfer Fellowship Programme.

Many thanks in advance for your kind support.

 

Yours sincerely,

Andrea Strauss

-----------------------------------------------------
Andrea Strauss
Internationale Naturschutzakademie Insel Vilm
International Academy for Nature Conservation Isle of Vilm
Bundesamt für Naturschutz / Federal Agency for Nature Conservation
D-18581 Putbus, Germany
Tel./Phone: +49-(0)38301-86-147
Fax: +49-(0)38301-86-117
email:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Joomla templates by a4joomla